27 iun. 2017

RC #1: „Băiatul cu pijamale în dungi”, de John Boyne – Discuție



Titlu: Băiatul cu pijamale în dungi
Autor: John Boyne
Editura: Rao
Nr. de pagini: 220
Disponibilăaici.

Aceasta este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Cititorul banuieste despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. 
Porneste asadar sa exploreze imprejurimile si zareste un punct, care devine o pata si o pata care devine un baiat.

ATENȚIE! SE OFERĂ SPOILERE!



Cristina Antonache: Răspund per total: acțiunea este descrisă prin ochii unui băiețel de 9 ani, al cărui tată este numit comandant la Auschwitz. Astfel, familia se mută într-o casă chiar lângă lagăr. Acolo se împrietenește cu un băiețel evreu de aceeași vârstă. Personajele sunt conturate prin ochii copilului de 9 ani, aflat în prim plan, în timp ce restul personajelor se află undeva în umbra sa. Foarte complexe, totuși. Finalul este de 10. Este o carte pe care n-o uiți așa ușor și îți lasă impresii pentru o viață. Pe cât de ușor de citit este, pe atât de grea. Bifată clar la favorite și la recomandări de lectură.

Anamaria Munteanu: În carte este vorba de un băiețel de 9 ani care trebuie să se mute împreună cu familia sa la Out-With, deoarece tatăl său a primit un loc de muncă important. Bruno se plictisește și începe să exploreze împrejurimile, unde îl găsește pe Shmuel, un băiețel de 9 ani, de origine evreiască, închis în lagărul de lângă casa lui și care va ajunge să fie cel mai bun prieten al lui Bruno.

Roberta Ariana: Ca punct central, îl avem pe Bruno, un băiețel de 9 ani, întristat de plecarea sa din Berlin şi pierderea celor trei prieteni buni. Acesta ajunge în "Outwith", văzând lucruri ciudate şi oameni cu pijamale în dungi. Tatăl său, comandantul, îi explică sarcina grea pe care o are de dus si pe care el trebuie s-o respecte.

Camelia Duma: Il aveam pe Bruno care se muta, cu toata familia, intr-o noua casa pe care o condisera foarte plictisitoare. In cautare de aventuri Bruno porneste de-a lungul gardului lagarului Out With si descopera o pata, apoi o silueta si in final un baiat imbracat cu pijamale in dungi.

Larisa Timoce: In carte il avem ca personaj principal pe Bruno,un baietel de 9 ani,care se muta de la Berlin in alta casa din cauza serviciului tatalui sau. El este trist deoarece si-a pierdut cei trei prieteni si nu mai are cu cine sa se joace. Dornic sa exploreze, cerceteaza gardul de care i s-a spus sa nu se apropie. De cealalta parte a gardului vede un baietel cu care ajunge sa se imprieteneasca si sa se intalneasca zilnic timp de un an.

Daria Savulescu (de la Daria's books)Bruno, personajul principal, traieste in Berlin. Are trei prieteni, o casă cu 5 etaje, o balustrada alunecoasa si o piata de legume in centru. Totul este perfect pentru el pana cand tatăl este trimis de Fury intr-un post in lagarul Out-With;asa se muta el, mama sa, tatal si sora care este „un caz fara speranță” intr-o casa cu 3 etaje, fara prieteni.

Bruno are un profesor sever si o cameră cu un geam cu vedere la partea cealalta a gradului lagărului.

Intr-o zi , pleacă sa exploreze locul si la marginea gradului se întâlneste cu un băiețel slab,mic,chel,cu pijamale in dungi si cu un nume neobisnuit ,Shmuel. Acestia devin prieteni foarte buni. Pentru aproape un an se întâlnesc zilnic exceptând zilele ploioase. După un timp părinții lui Bruno hotărăsc ca cei doi copii trebuie sa traiasca intr-un mediu urban cu multi prieteni. Baiatul se intalneste cu Shmuel la marginea gardului si ii spune intamplarea trista. Cei doi hotarasc sa se intalneasca in ultima zi si Bruno sa treaca de cealalta parte a gradului, in lagăr , sa vadă cum e. Shmuel ii spune ca locul unde locuieste el e mult mai frumos decat lagărul in care locuieste el, el considerandu-l un loc groaznic, plin de soldați neiertatori. Totusi, cei doi se intalnesc următoarea zi chiar daca ziua era ploioasă, Shmuel aducând cu el o pereche de pijamale in dungi. Bruno trece pe partea cealalta a gradului si il ajuta pe prietenul lui sa isi caute tatal dispărut. Spre seara , când Bruno voia sa plece, niste soldați i-au aliniat si împreună cu un grup mare de evrei au intrat intr-o cameră lunga surprinzător de calda. Bruno ii spune lui Shmuel ca ii pare rău ca nu i-au gasit tatal si ca nu s-au jucat, dar chiar daca pleaca in Berlin ei vor fi prieteni pe viața.
Cartea se incheie cu parintii lui Bruno care il cauta disperați pentru mai multe săptămâni .După un an tatal copilului descopera, in locul unde fuseseră găsite vechile haine ale băiatului,faptul ca gradul putea fi ridicat.



Ionela Ella: Bruno, un baiet de 9 ani esti nevoit sa se mute din frumoasa sa casa din Berlin cu intreaga sa familie. Ajuns in "Outwith" aceasta este cat se poate de plictisit si din aceasta cauza, el incepe sa faca explorari. Il gaseste pe Shmuel, un baietel de varsta lui, imbracat in pijamale in dungi, inchis in lagar. Cei doi baietei reusind sa comunice doar despartiti de un gard, in acest fel, ei ajung sa fie cei mai buni prieteni.

Monica Leanca: Bruno e un baietel ce locuieste in Berlin alaturi de parintii lui. Dupa promovarea tatalui lui, baiatul trebuie sa se mute in alta casa, departe de prietenii sai. Baiatul este dejamagit de noua locuinta si de faptul ca se plicitisete acolo, pana cand de la fereastra in camera sa, băiețelul vede garduri imense cu sârmă ghimpată care împrejmuiesc niște colibe sărăcăcioase în care locuiesc bărbați: bunici, băieți, poate chiar și unchi… toți îmbrăcați în pijamale dungate. Însă îi este interzis să meargă să se joace cu băieții de dincolo de acel gard. Intr-o zi insa exploreaza zona interzisa si il intalneste pe Shamuel, care este nascut in aceasi zi cu el si este din Polonia. Cei doi se imprietenesc si Bruno il viziteaza regulat. Cand parintii lui Bruno hototasc sa se intoarca in Berlin, cei doi copii decid sa aiba parte de o aventura asa ca Shamuel fura o "pijama" in dungi si imbracat cu ea Bruno trece de gardul de sarma. Astfel baiatul nu mai este gasit niciodata.


Anamaria Munteanu: Acțiunea cărții se petrece în primă fază în Berlin, iar mai apoi la Out-With în perioada nazistă. Cartea este scrisă la persoana a III-a, dar este prezentată perspectiva lui Bruno.

Roberta Ariana: Acțiunea se petrece în WW2, cam prin anii 1943-1944, în lagărul din Auschwitz. Nararea este obiectivă, la persoana a III-a.

Camelia Duma: Actiunea cartii se petrece intre anii 1942-1943 in perioada razboiului, personnajul principal aflandu-se mai inainte la Berlin, apoi plecand cu familia la Out With. Cartea este scrisa la persoana a III-a, prezentata din perspectiva lui Bruno.

Larisa Timoce: Actiunea se petrece in timpul celui de-al doilea razboi mondial, mai intai la Berlin iar mai apoi la Out With. Cartea este scrisa la persoana a III-a

Daria Savulescu (de la Daria's books): La începutul lucrării acțiunea se dezvolta in Berlin, la casa familiei lui Bruno, incepand intr-o dupa-amiaza si continuând cu săptămâna următoare . De regula, autorul foloseste timpul prezent creând senzatia de desfăsurare a evenimentelor in momentul povestirii.Perspectiva naratorului este subiectivă.

Pe parcurs, locul desfășurării actiunilor este in casa si in împrejurimile casei familiei copilului, lângă lagarul Out-With.Pentru aproape un an familia locuieste in casa respectiva.
In ultimul capitol, locul desfășurării acțiunii este la casa de langa Out-With si in împrejurimi, dupa ce Bruno a dispărut si continuând încă un an dupa întâmplarea neplăcută. Perspectiva narativă este obiectiva. Autorul prezintă viața părinților dupa ce copilul a dispărut.

Ionela Ella:  Actiunea cartii se petrece in perioada nazista, in prima faza la Berlin, apoi la Outwith. Naratiunea este la persoana a III-a.


Monica Leanca: In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Germania, narativa.




Anamaria Munteanu: Personajele sunt:

-Bruno- un băiețel de 9 ani, fiind personajul principal al acestei cărți și fiind caracterizat indirect de acțiunile sale ca fiind foarte naiv, dar și un băiețel cu suflet bun și prietenos.
-Gretel- o fată de 12 ani, căreia îi place să colecționeze păpuși și să învețe. 
-Mama lui Bruno- o mamă iubitoare.
-Tatăl lui Bruno
-Pavel- un om misterios.
-Maria- menajera familiei
-Shmuel- un băiețel de 9 ani de origine evreiască, care era închis în lagăr și era cel mai bun prieten al lui Bruno.
-Fury- conducătorul Germaniei
-Eva
-locotenentul Kotler- un tânăr în vârstă de 19 ani, care era în totalitate împotriva evreilor și care acționa foarte violent de fiecare dată când avea ocazia (împotriva evreilor).

Roberta Ariana: Personajele sunt: Bruno (principal), Gretel - sora acestuia, părinții, Shmuel - băiatul cu pijamale în dungi, bunicii, Maria (servitoarea), Fury (Hitler) şi Eva, Pavel, cei trei prieteni ai lui Bruno.

Camelia Duma: Personaje: protagonistul este Bruno, Gretel - sora acestuia, mama si tatal lor, Maria si Pavel servitorii lor, prietenii lui Bruno, Shmuel baiatul cu pijamale in dungi, locotenentul Kotler, Fury.

Larisa Timoce: Personaje:
-personajul principal este Bruno
-Gretel, sora acestuia de 12 ani, care este "Un caz fara speranta"
-Parintii lor
-Maria -menajera
-Pavel -servitorul
-Shmuel, baiatul de cealalta parte a gardului, cu pijamalele in dungi
-Fury cu Eva
-Bunicii lui Bruno
-cei trei prieteni ai lui Bruno ramasi la Berlin
-cele trei prietene ale lui Gretel din Berlin
-Locotenentul Kotler

Daria Savulescu (de la Daria's books)Personajele sunt:
1.Bruno
2. Mama lui Bruno
3. Tatal lui Bruno
4.Gretel (sora lui Bruno)
5.Maria(menajera)
6.Fury (seful tatalui )
7.Pavel (curata zarzavat pentru cina,chelner)
8.locotenentul Kotler
9. .Herr Liszt ( profesorul copiilor)
10. Shmuel
11. Eva (soția lui Fury)
Bruno
Shmuel
Parintii lui Bruno
Gretel - sora lui Bruno
Maria - menajera
Pavel - chelner 
Fury si sotia lui, Eva
Locotenent Kotler

Monica Leanca: Bruno, Shamuel, Maria-servitoare familiei, Gretel, parintii lui Bruno, etc.
Până la sfârșitul cărții, el se maturizează, dar tot nu înțelege prea bine ce e Out-With sau ce se întâmplă dincolo de gard, dar până la urmă el este obișnuit cu viața din Berlin și nu are de unde să știe ce este un lagăr și ce se petrece acolo.


Anamaria Munteanu:  La început Bruno este un băiețel foarte naiv și care nu înțelege prea bine ce se petrece în jurul său, dar este un băiat educat, prietenos și în căutare de noi aventuri. 

Roberta Ariana: La inceput, deşi inteligent pentru vârsta sa, Bruno era un neştiutor; aducea mereu comentarii inutile şi nu realiza gravitatea situației. Cu timpul, a început să se mai maturizeze şi să realizeze anumite lucruri, să învețe cum să se comporte.

Camelia Duma: De la inceput Bruno a dat dovada de politete, de multa inteligenta, insa inca existau anumite domenii pe care nu le putea intelege.
In timpul petrecut la Out With Bruno descopera ca isi poate face usor priteni si afla mult mai multe lucruri, maturizandu-se.

Larisa Timoce: Bruno este prezentat la inceput ca un baietel naiv, foarte revoltat de mutarea brusca la Out With. Mereu se plange ca acea casa are doar trei nivele si nu cinci, ca cea dim Berlin. El nu intelege ce se intampla cu oamenii din lagar, si isi doreste adesea sa mearga si el acolo. Dupa ce il cunoaste pe Shmuel incepe sa vada ca situatia lui nu e asa grava precum isi imagina, si incepe sa se maturizeze. 

Daria Savulescu (de la Daria's books): La inceput, personajul principal este increzut,considerand ca soldatii sunt buni si ei sunt mai buni ca cei de pe cealalta parte a gardului. Pe parcurs acesta devine modest ținând cont de condițiile in care traiau evreii.

Ionela Ella: Din cauza varstei, Bruno nu putea intelege multe lucruri. Acesta era un baietel nestiutor, ferit de pericole si naiv, dar bun la suflet.
Necunoscand alte vieti, acestui i se pare ca a sta intr-o casa noua si plictisitoare, fara cei mai buni prieteni ai lui, e cel mai ingrozitor lucru. Ajungand sa-l cunoasca pe Shmuel, isi da seama ca lucrurile nu sunt cum credea el. Aceasta se maturizeaza impreuna cu Shmuel si intre ei se leaga o adevarata prietenie, astfel Bruno intelege cu adevar ce semnifica cuvantul "prieten".

Monica Leanca: Hmm. Desi initial Bruno s-a opus categoric mutarii in alt loc, incetul cu incetul, prietenia cu Shamuel il face sa accepte aceasta noua etapa in viata lui. Baiatul este mult prea mic ca sa inteleaga ce se intampla in jurul lui, de exemplu faptul ca noul loc este de fapt Auschwitz. Este un copil naiv si asa ramane pana la final. Mai ales faptul ca accepta sa treaca de partea cealalta a gardului, desi cei de acolo nu arata foarte bine, ca sa zic asa. Dar apreciez prietenia cu Shamuel
Citate:
"În realitate, continuă el privindu-l pe Shmuel, nu contează dacă o vor face sau nu. Ei nu mai sunt acum cei mai buni prieteni ai mei. Se uită din nou la Shmuel și făcu ceva neobișnuit pentru el: îi lua mâna mică într-a lui și o strânse cu putere. Shmuel, tu ești cel mai bun prieten al meu, afirmă cu tărie. Cel mai bun prieten, pe viață! "



Anamaria Munteanu:  Pot să spun că mi-a placut foarte mult această carte, deși finalul a fost unul trist și la care nu mă așteptam. Acțiunea a fost complexă și personajele bine conturate, deși este scrisă din perspectiva unui băiețel de 9 ani.

Roberta Ariana: Hm, nu pot să zic că m-a impresionat prea mult cartea. Cred că problema holocaustului şi situațiile au fost tratate superficial. Unele lucruri s-au repetat, nu mi-a plăcut asta. Cartea pare scrisă în grabă şi, cu siguranță, nu e printre cele mai bune cărți scrise care au legătură cu Al doilea Război Mondial. A fost bunicică, cam pe la 3 stele.
Citat: "Ei bine, dacă serviciul tatălui meu înseamnă că trebuie să ne mutăm din casa noastră şi de la balustrada alunecoasă şi de la cei mai buni trei prieteni ai mei pe viață, atunci cred că tata ar trebui să se gândească de două ori în privința serviciului lui, nu-i aşa?"

Camelia Duma: Cartea mi-a placut, insa a fost previzibila pentru mine, dar acest lucru nu m-a deranjat. Fiind un roman pentru copii, mi-a placut cum autorul nu a dat prea multe detalii despre lagarul din Out With si despre soarta lui Bruno, lasand cititorul sa-si imagineze ce s-a intamplat cu adevarat.
Citate: "Si acesta fu sfarsitul povestirii despre Bruno si familia lui. Desigur, toate acestea s-au intamplat cu mult timp in urma si nimic asemanator nu mai trebuie sa se intample vreodata. Nici acum si niciodata."
"Si in mintra fratelui ei se strecura un gand, asa cum se uita la sutele de oameni muncind in departare, gandul ca toti, baietasi, baieti mai mari, tati, bunici, unchi si oameni singuri, care nu par sa aiba nicio ruda, purtau acelasi fel de imbracaminte: pijamale cenusii in dungi si pe cap bonete, tot cenusii in dungi".

Larisa Timoce: Mi-a placut cartea, felul simplu in care a fost scrisa. Nu ma asteptam la acest final, dar mi s-a parut destul de potrivit.
Citate:"Apoi in camera se facu foarte intuneric si intr-un fel, in ciuda haosului ce urma, Bruno descoperi ca inca il mai tinea pe Shmuel de mana si nimic in lume nu l-ar fo determinat sa-i dea drumul."

Daria Savulescu (de la Daria's books): O carte impresionantă. La sfarsit mi-au dat lacrimile. M-a impresionat devotamentul lui Bruno fata de prietenul lui dupa ce a trecut de gard. Chiar daca isi dorea sa se întoarcă, l-a ajutat pe prietenul lui sa isi caute tatal dispărut, orele state acolo costandu-l viata, dar si inocenta cu care răspunde informatiilor date de catre sora sa, despre oamenii de dupa gard, evreii. De asemenea,m-a impresionat neștiința lui Shmuel fata de ce se intâmplă cu oamenii care sunt pusi de soldati sa defileze.
Citate:
"Promise prietenului sau si nu era genul care sa-si încalce o promisiune, mai ales ca era ultima oară când se vedeau "- Bruno
"-Defilarea durează mult timp?sopti el , deoarece începuse sa simtă ca-i e foame.
-Nu cred, răspunse Shmuel. După aceea , nu i-am mai vazut niciodată pe oamenii care participau la o defilare. Dar nu-mi dau seama ce fac"- Bruno, Shmuel
"Shmuel, tu esti cel mai bun prieten al meu, afirmă cu tărie. Cel mai bun prieten, pe viața!"- Bruno
"-Atunci evreilor nu le place de Opus.
- Nu, noua nu ne place de ei, prostule."-Bruno, Gretel

Ionela Ella: Mi-a placut cartea pentru ca a fost un subiect despre care nu am mai citit pentru ca nu ma atragea. Mi-ar fi placut ca situatie sa fie putin mai detaliata, dar cred ca atunci cartea si-ar fi pierdut farmecul. Finalul este unul emotionant, dar trist, usor previzibil.
Citate:
"Nu provoca raul gandindu-te ca e mai dureros decat in realitate!"
"In mod categorit sunt doctor. Doar pentru ca cineva priveste noapte cerul, nu inseamna ca e astronaut, stii doar."
"Imbraca haina care trebuie si te vei simti persoana care pretinzi ca esti"

Monica Leanca: Sincera sa fiu, mi-a dat fiori. In general cartile despre holocaust ma impresioneaza, dar vazut prin ochii unui copilas de 9 ani care e prieten cu un evreu in timp ce Hitler vine in vizita la cine, e wow. Iar filmul este genial, si te ajuta sa intelegi mai bine esenta cartii. Finalul insa... ma tot asteptam ca Bruno sa fie gasit, ca doar tatal lui are o functie importanta si cand am terminat cartea nu-mi venea sa cred ca s-a terminat asa.
Citat preferat: "si intr-un fel, in ciuda haosului ce urma, Bruno descoperi ca inca il mai tinea pe Shamuel de mana si nimic in lume nu l-ar fi determinat sa-i dea drumul."

Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect frumos! 

Ați făcut o treabă bună!


3 comentarii:

  1. in general, imi place cartile despre holocaust, iar aceasta e printre preferatele mele! filmul este la fel de tulburator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci nu m am putut abtine, am plâns din nou chiar si la aceasta discutie. Totul la cartea aceasta m a marcat, iar sa vezi filmul care e foarte expresiv, e foarte tulburator. O discuție serioasa si foarte interesanta despre o carte inspirata din lumea holocaustului. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am citit-o, dar din discutile pe care le-ati purtat pare o carte foarte emotionanta, la care e imposibil sa nu versi o lacrima, indiferent de cat de tare esti. Cartea te marcheaza.

    RăspundețiȘtergere