5 iul. 2017

Recenzie - „Oase roșii”, de Ann Cleeves



Titlu: Oase roșii
Autoare: Ann Cleeves
Editura: Crime Scene Press
Nr. de pagini: 352
Disponibilăaici.
SponsorizareCrime Scene Press
Când o studentă la arheologie face o descoperire uluitoare care i-ar putea confirma atât teoriile proprii, cât și legendele sumbre care circulă printre localnici, echilibrul și așa îndoielnic al unei familii este distrus. Să fie pură coincidență? Atmosfera claustrofobică este nemiloasă cu nervii tuturor. Bănuielile și acuzațiile nerostite atârnă tot mai greu. Oamenii încep să vorbească despre răzbunarea unui norvegian care luase parte la operațiunea Autobuzul de Shetland care, în Al Doilea Război Mondial, făcea legătura între insule, Scoția și Norvegia ocupată de naziști. Jimmy Perez și Sandy Wilson trebuie să rezolve cazul cât mai repede pentru că lațul se strânge în jurul comunității. Dar cum cu toții sunt suspicioși, închiși și retrași, la fel ca bucata de pământ pe care trăiesc, ancheta e îngreunată la fiecare pas. Iar în ceața care cade peste Shetland stă la pândă un criminal…
După cum s-ar putea să ştiți, cărțile din genul thriller, crime sau polițiste au fiecare câte ceva aparte, fiind bine cunoscute pentru suspansul şi cursul calitativ al poveștii.
Ne putem da seama dacă o carte urmează să ne uimească ori să ne dezamăgească după diverse detalii, cum ar fi şirul narativ bine structurat sau elementele care ne lasă în suspans absolut. 

 În volumul Oase roșii ce face parte din seria Shetland, inocența se îmbină cu misterul şi curiozitatea, creând un roman care îți zguduie realitatea şi aşteptările, lucru pentru care îi sunt recunoscătoare autoarei.

Povestea ce se desfăşoară în roman este următoarea: Mima Wilson, mamă, bunică, şi femeie cunoscută pentru felul singuratic şi dezordonat în care trăieşte, moare subit într-o seară şi este găsită de nepotul său, Sandy, care lucrează în domeniul poliției.  De aici începe o anchetă care îi nelinişteşte pe locuitorii prietenoşi şi paşnici ai liniştitei regiuni Whalsay, unde însă vorbele circulă repede. Iar detectivul Perez nu are nicio clipă de pierdut atunci când începe să suspecteze că aşa zisul "accident" ar putea fi o crimă premeditată.


Relația dintre detectivul Perez şi Sandy nu este una chiar cordială, fiind mai degrabă unică. Perez este un om de succes, însă are o viață personală complicată. Sandy însă nu este destul de apreciat, atât în domeniul muncii, cât şi de către membrii familiei. Însă moartea bunicii sale a părut să-i confere o oportunitate tragică de a încerca să-şi arate adevăratele valori.
Pe măsură ce acțiunea continuă, aparențele şi trăsăturile de caracter ale personajelor se dovedesc a fi înșelătoare, tragedia scoțând la iveală adevărata față şi seriozitate a problemei.

Deşi la inceput situația poate părea puțin confuză, ea se dezvoltă din ce în ce mai mult pe parcurs, lăsându-i cititorului oportunitatea de a intra în pielea şi mintea personajelor şi de a-şi crea propriile ipoteze cu privire la relațiile dintre personaje, dar şi personajele în sine.

Eu apreciez enorm stilul autoarei şi faptul că reuşeşte să implice toate personajele în poveste în mod egal, inventând dileme şi secrete chiar şi pentru cele mai inocente, fiecare dintre ele ajutând cititorul să pună cap la cap idei, ori să-şi confirme teoriile, întrucât acestea crează de obicei un roman polițist de succes.

Ceea ce m-a atras la această carte este şi faptul că majoritatea personajelor prezente au cumva legătură cu ceea ce s-a întâmplat, astfel încât fiecare deține câte o piesă a unui puzzle care nu se ştie dacă va putea fi întru totul completat.

Însă dacă vreți să aflați mai multe, şi sunteți amatori de mister şi dramă, nu ține decât de voi să citiți cartea şi să aflați adevărul. V-o recomand cu drag!

Cartea a fost oferită spre recenzie de către Editura Crime Scene Press, cărora țin să le mulțumesc din suflet! 

Dacă nu ați auzit încă de această editură, vă invit pe site-ul lor să explorați cărțile disponibile, pentru că sunt foarte tentante! 
Această editură aduce pe piața românească cele mai cunoscute romane aparținând genurilor mystery, thriller și polițiste. Dacă sunteți fani ai genurilor, aruncați un ochi la ei pe site.

Achiziționează Oase roșii, de Ann Cleeves de aici.



Un comentariu:

  1. Ador misterul, drama și această carte pare să fie o lectură potrivită pentru mine. Felicitări pentru recenzie și lecturi plăcute!

    RăspundețiȘtergere