18 mar. 2018

„Cum să oprești timpul” – Oamenii pe care îi iubești nu mor niciodată

Titlu original: How to Stop Time
   Autor: Matt Haig
   Editura: Nemira
   Nr. de pagini: 368
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Cum să oprești timpul nu este prima carte pe care o citesc de la Matt Haig și cu siguranță nu va fi nici ultima. A devenit unul dintre autorii mei preferați încă de când am descoperit romanul Umanii, apărut la Editura Nemira în anul 2017. 

Recomand să citiți ambele cărți pentru a descoperi stilul rafinat al lui Matt Haig. Poveștile lui îți ating sufletul datorită emoției pe care reușește să o transmisă cu ajutorul cuvintelor. 
Recenzia cărții Umanii o puteți citi dând un click aici.
Cum să oprești timpul este povestea aceea care dăinuie în tine mult timp după ce ai citit-o. Povestea aceea pe care o vei recomanda tuturor oamenilor pe care-i vei întâlni. Povestea aceea care ți-a schimbat viața și perspectiva asupra întregii lumi. Povestea din care simți că rămâi cu ceva și nu te lasă rece la final.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți diferite, cu un subiect atractiv, atunci cartea aceasta s-ar putea să fie alegerea perfectă pentru voi! Întotdeauna îmi vine să țip de bucurie când descopăr o carte originală, ceva ce nu am mai citit înainte. Cu siguranță nu am mai întâlnit nimic asemănător cu romanul Cum să oprești timpul a lui Matt Haig. Regăsim aici o mulțime de teme universale explorate ingenios, de o minte strălucită. 

Mi-a plăcut extrem de mult faptul că prin intermediul protagonistului nostru, Tom, reușim să trăim și noi și să întâlnim personalități din trecut, care s-au remarcat de-a lungul timpului. Am avut ocazia să mă întorc în timp, în secolul al XVI-lea și să îl întâlnesc pe faimosul dramaturg și poet englez, William Shakespeare, ca mai târziu să ajung la Ciro în Paris, unde Tom cânta la pian, întâlnindu-i astfel pe F. Scott Fitzgerald și pe soția sa, Zelda.

Matt Haig are o compasiune atât de vastă pentru omenire, este atât de însuflețit când vorbește despre noi, oamenii, despre lumea în care trăim, încât tot ceea ce ne înconjoară pare mai frumos, mai limpede, mai curat. Lumea este un loc mult mai bun datorită lui Matt Haig și a cărților sale. Îi pasă de noi, de faptul că suferim și încearcă să înțeleagă și să explice ceea ce poate noi nu vom înțelege niciodată despre noi înșine. 

Pe parcursul cărții am râs, am plâns, am trăit. Iar când am terminat povestea lui Tom, m-am simțit ca și cum s-ar fi terminat lumea întreagă. Același lucru am simțit și cu cealaltă carte scrisă de Matt, Umanii. Cred că acesta este de fapt talentul acestui scriitor și ceea ce-l face special și remarcabil: faptul că reușește să ne zguduie și să ne facă să privim realitatea cu alți ochi. Reușește să schimbe ceva în noi ca oameni. 

Cum să oprești timpul este despre iubire, pierdere, regăsire, singurătate și TIMP. Este despre adevăratele lucruri importante în viață, despre prețuirea lor și despre acceptarea propriei condiții.


Prima regulă e să nu te îndrăgostești, m-a sfătuit el. Mai sunt și alte reguli, dar aceasta este principala. Nu te îndrăgostești. Nu iubești. Nu visezi cu ochii deschiși la amoruri. Dacă nu te abați de la reggulă, te vei descurca.
Așa începe cartea. 

Lui Tom Hazard nu îi este permis să se îndrăgostească sau să se atașeze de oameni din cauza condiției sale medicale rare, numite anageria. Aceasta „boală” îl face să îmbătrânească extrem de greu, în raport de 1 an odată la 15 ani. Tom are acum peste 400 de ani, fiind născut în anul 1581 într-un castel din Franța. 

Tom a călătorit în întreaga lume de-a lungul timpului și și-a asumat numeroase identități, viața lui fiind caracterizată ca fiind una singuratică, tristă, traumatizantă, dar plină de aventuri și emoții. Chiar dacă acesta a văzut multe de-a lungul secolelor și a fost martor la evoluția lumii, Tom nu își dorește nimic mai mult decât să aibă o viață normală. 

El a avut asta odată. A avut o viață cât se poate de normală. Pe timpul când Shakespeare încă trăia, Tom a întâlnit o femeie care i-a schimbat viața, care l-a făcut să descopere iubirea adevărată. A trăit alături de ea cele mai frumoase clipe și amândoi au dat naștere unei fetițe, dar din cauza lumii care îi judecau pentru faptul că ea arăta mult mai în vârstă decât el, a trebuit să îi abandoneze și să fugă. 

Asta e problema cu timpul, nu? Nu e totul la fel. Unele zile, unii ani, unele decenii sunt pustii. Nu găsești nimic în ele. Doar apă liniștită. Apoi dai peste un an, ba chiar peste o zi sau peste o după-amiază. Și reprezintă totul. Absolut totul.

Timpul este circular, fiind o combinație între trecut și prezent. Trecutul este accentuat în viața lui Tom prin numeroasele flashback-uri care ne ajută să înțelegem mai bine prezentul și viitorul. Astfel, suntem părtașii unei vieți lungi și întortocheate, plină de aventuri și întâlniri cu personalități marcante, care l-au șlefuit pe omul din prezent. 

În prezent, Tom este un om singuratic, care locuiește alături de câinele său într-un apartament din Londra. Este acum profesor la liceu, unde predă istoria, iar de cele mai multe ori când le povestește elevilor săi despre anumite evenimente din trecut, el le retrăiește pentru că au făcut parte odată din viața lui.

Îmi dau seama că fac asta dintr-un motiv, De ce vreau să devin profesor de istorie. Trebuie să îmblânzesc trecutul. Asta înseamnă istoria, predarea și istorisirea ei. O controlezi și o ordonezi. O transformi într-un animal de companie. Dar istoria pe care ai trăit-o e diferită de istoria pe care o citești într-o carte sau o vezi pe un ecran. Și unele lucruri din trecut nu pot fi îmblânzite.

Oamenii ca Tom sunt supravegheați de un grup numit Societatea Albatros, care are ca scop protejarea și păstrarea longevității lor în secret față de omenire. Șeful acestui grup, Hendrich, îl controlează pe Tom și îi oferă diferite sarcini, iar odată la opt ani îi schimbă identitatea și locul acestuia. Dar Hendrich are propriile sale motive ascunse pentru ceea ce face.

Plecând de la cea mai importantă regulă a lui Hendrich, aceea de a nu te îndrăgosti vreodată, Tom își petrece viața în umbră, fără a avea atașamente de oamenii din jurul său. Dar când o întâlnește pe frumoasa profesoară de franceză care reprezintă o întreagă enigmă, Tom se simte provocat să o dezlege și să afle mai multe despre ea și trecutul ei. 

Își va permite oare Tom să iubească din nou? 
Va putea el vreodată să ducă o viață normală când există Hendrich și Societatea Albastros?


Se pare că vom avea parte și de o ecranizare a cărții, iar actorul Benedict Cumberbatch va juca rolul lui Tom Hazard.
Până atunci, citiți cartea!

Cumpără Cum să oprești timpul de Matt Haig de pe:
    SAU   

LECTURĂ PLĂCUTĂ!☺
                                                                                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu