27 apr. 2018

„Grădina cu fluturi” – Lucrurile frumoase au o viață scurtă

Titlu original: The Butterfly Garden
   Autoare: Dot Hutchison
   Editura: Herg Benet
Colecție: Passport
   Nr. de pagini: 304
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★★+
Odată cu apariția traducerilor de la Editura Herg Benet, am avut ocazia să descopăr un gen pe care nu prea îl abordasem până atunci, dar pe care doream să îl încerc, și anume thriller. Am reușit să citesc, astfel, cărți extrem de bune și intrigante, pe care le recomand oricând celor care doresc a lectura povești cu mult suspans și intrigă și, uneori, cu o doză de nebunie dusă la extrem.

Printre thrillerele pe care trebuie să le citiți musai se află titluri precum: Fata cea bună de Mary Kubica, Unul dintre noi minte de Karen McManus și Tu de Caroline Kepnes. 
Dar astăzi vreau să vă vorbesc despre cel mai bun și terifiant thriller pe care l-am citit vreodată, cartea care m-a șocat și care m-a lăsat fără grai câteva ore bune după ce am terminat-o. Astăzi vă prezint Grădina cu fluturi, o poveste mai horror decât cele catalogate cu acest gen.

Grădina cu fluturi este un thriller întunecat, bulversant și șocant, dar totuși este atât de frumos scris. Este echilibrul perfect al urâtului și al frumosului. Îți va lăsa o combinație ciudată de sentimente și un gust amar la final. Mă îndoiesc că voi uita vreodată această carte.

De câte ori am vrut să pun cartea jos pentru a lua o gură de aer, pur și simplu nu am putut. Nu m-am putut desprinde din lumea bolnavă și groaznică a psihopatului care și-a construit propriul regat, propriul univers, unde regulile sunt extrem de dure pentru fetele care au avut ghinionul de a fi răpite și duse acolo.

A fost atât de ciudat să citesc o carte despre abuz, răpire și crimă și m-am simțit atât de dezgustată uneori, dar în aceeași măsură am fost intrigată de povestea originală și ingenioasă pe care autoarea a putut-o construi. Cu siguranță a fost o lectură inedită, iar psihopatul conturat cu ingeniozitate de Dot Hutchison depășește orice altă figură asemănătoare pe care am întâlnit-o în alte cărți.

– Unii oameni rămân pentru totdeauna distruși. Alții pun cioburile cap la cap, dar marginile tăioase unde au fost ele lipite nu pot fi ascunse complet.

Autoarea nu se îndepărtează de detaliile grotești, ci cochetează din plin cu ele, dar are o manieră unică de a le prezenta, încât ești confuz și nu știi dacă îți place ceea ce citești sau te îngrozești că ar putea exista așa ceva și în viața reală.

În ciuda părții întunecate a poveștii, abuzul nu a fost incredibil de detaliat. Este clar din ceea ce citim că fetele sunt violate și abuzate în mod repetat, dar cele mai multe detalii sunt lăsate la imaginația cititorilor. Pe lângă aceste teme întunecate, întâlnim și aspecte mai light care te mai scot puțin din faza aceea de șoc total și te readuc cu picioarele pe pământ. De exemplu, mi-a plăcut cum a fost valorificată tema prieteniei, cum fetele abuzate sunt unite și se ajută reciproc pentru a împărtăși împreună soarta crudă la care au fost supuse, și cum au reușit să găsească drumul lor spre lumină în acel loc dominat de o beznă groasă și impenetrabilă.

Grădina cu fluturi nu trebuie să lipsească din biblioteca voastră. Este o lectură ce nu trebuie ratată de iubitorii genurilor thriller și horror. Recomand cartea pentru doza consistentă de suspans și mister, pentru ciudățenia și originalitatea poveștii, dar și pentru faptul că nu te lasă să o pui jos, să o închizi, să o abandonezi, ci te ține prizonier în Grădină până ce povestea ia sfârșit.

Acțiunea setată în prezent îi prezintă pe cei doi agenți FBI care încearcă să afle adevărul din spatele scenei crimei pe care tocmai au descoperit-o. Primim câte puțin și nu aflăm ceea ce s-a întâmplat în esență decât spre finalul cărții. Este un drum anevoios, plin de obstacole, dar adevărul iese la iveală în cele din urmă.

Ceea ce știu la început cei doi agenți este că au găsit acest loc numit Grădina, un fel de închisoare în care psihopatul, cunoscut sub numele de Grădinarul, a sechestrat adolescentele răpite de el însuși și le-a supus la o tortură de neimaginat. El le numește Fluturi, tatuându-le aripi pe spate, dându-le un nou nume, o nouă identitate, o nouă viață, urmând ca mai apoi să le violeze atunci când simte el nevoia.

Ne numea Fluturi, dar în realitate eram câini bine dresați.

Toată povestea din Grădina o aflăm din ceea ce își amintește martorul interogat de cei doi agenți FBI, o tânără care-și spune Maya, această identitate, însă, nefiind reală. Ea este singura care știe ce s-a întâmplat în Grădină. Este singura care poate povesti despre ororile pe care le-a trăit cât timp a fost ținută captivă. Ea știe ce se întâmplă cu toate fetele după ce acestea împlinesc douăzeci și unu de ani. Și poate că știe ceva mai mult. 

Maya este naratorul perfect. Este misterioasă, cinică și sinceră. Este plină de secrete pe care le divulgă cu măsură, pentru a ne ține în continuare în suspans. Pe măsură ce confesiunea Mayei înaintează, aceasta uimește cititorul din ce în ce mai tare prin naturalețea cu care vorbește despre lumea defectă, bolnavă și îngrozitoare în care a fost prizonieră atât de mult timp.

– De ce ne însemni în felul ăsta?
– Pentru că o grădină trebuie să aibă fluturi.

Modul în care au fost combinate prezentul povestirii și trecutul întâmplărilor a dat o savoare aparte lecturii. Cred că acele flashback-uri pe care Maya le expune autorităților te intrigă și mai mult, iar prezentul constituie o pauză bună pentru a putea asimila tot ceea ce a trăit ea ca fluture. Ce atrocități a îndurat din partea unui om fără scrupule.

Ceea ce știm încă de la început este că Maya a scăpat din Grădină, împreună cu celelalte fete care acum se află în spital. Dar nu știm circumstanțele care au dus în acest punct. Nu știm ce s-a întâmplat cu adevărat acolo și nici soarta Grădinarului. 

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat, cine este Maya în realitate și cum se încheie toată această poveste tragică, trebuie să citiți voi cartea. Eu am prezentat cam ce este descris și pe coperta cărții, deci miezul trebuie să îl descoperiți voi. Credeți-mă, merită fiecare cuvințel în parte! 

Fluturii adevărați pot zbura departe, unde să nu fie prinși. Fluturii Grădinarului nu puteau decât să cadă, dar și asta foarte rar.
Achiziționează Grădina cu fluturi de Dot Hutchison de aici 

                                                                                                                 

Un comentariu: