25 mai 2018

„Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni” ― Marele Tur al situațiilor neprevăzute

Titlu: Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni
   Autoare: Mackenzi Lee
   Editura: Corint
Colecție: Leda Edge
   Nr. de pagini: 448
   Disponibilă: aici
   Rating: ★★★★
Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni este una dintre cele mai amuzante și încântătoare cărți pe care le-am citit anul acesta. De un rafinament deosebit și de un umor nemaipomenit, Ghidul lui Mackenzi reprezintă alegerea perfectă pentru o lectură cât se poate de relaxantă într-o zi călduroasă de vară. 

Istoria combinată cu romantismul și cu stilul de scriere modern reușesc să alcătuiască un roman incitant, plin de intrigă și mister, cu personaje unice, bine individualizate și cu o acțiune dinamică, ce nu stagnează nici măcar pentru câteva secunde.

Călătoria cu ocazia Marelui Tur al Continentului a fost distractivă, plină de peripeții și întâmplări care mă țineau cu sufletul la gură, iar detaliile cu privire la locuri, atmosferă, îmbrăcăminte sau comportament au codimentat întregul voiaj al personajelor.

Cel mai mult am apreciat umorul presărat la fiecare cotitură de pagină. Cartea aceasta m-a făcut să zâmbesc, să râd cu poftă (uneori prea zgomotos) și să am o stare de bine permanentă. Vibe-ul pozitiv pe care-l ai după ce termini de parcurs călătoria lui Monty și a prietenilor săi va rămâne mult timp cu tine. 

Iată câteva motive pentru care ar trebui să citiți neapărat această carte:

  •  Este o ficțiune istorică diferită față de alte romane de acest gen. Acțiunea este alertă, iar scriitura autoarei este exact așa cum trebuie să fie pentru a ne ține captivați între pagini până la final. Nu ne plictisește cu prea multe detalii care nu sunt necesare, ci toată povestea este într-un suspans continuu.

  • Temele abordate reflectă perfect societatea din secolul al XVIII-lea, iar întreaga carte pare a fi scrisă chiar în acele vremuri de un autor demult decedat. Este foarte greu să scrii despre un secol trecut fără să fi trăit acolo, însă Mackenzi reușește cu succes datorită documentării sale serioase să redea cu exactitate atmosfera acelor ani.

  • Personajele sunt simpatice și amuzante. Mai ales Monty. Dacă există un motiv real pentru care v-aș recomand în special cartea asta, acela ar fi cu siguranță personajele. Nu sunt simple apariții fictive, ci se simt ca și cum ar fi reale. Empatizezi cu ele, trăiești intens alături de ele și la final nu mai vrei să te desparți de niciunul. 

  • Întâlnim pirați. Cui nu-i plac pirații? Din câte am înțeles, pirații vor juca un rol mai important în cel de-al doilea volum, în centrul căruia o vom avea pe Felicity. Voi muri încet până voi primi continuarea, însă până atunci voi puteți citi acest volum uimitor.

Ghid de vicii și virtuți este o comedie istorică romantică perfectă pentru orice tip de cititor. Este potrivită pentru iubitorii de ficțiune istorică, pentru adolescenții care se delectează adesea cu romance și pentru cei care caută un moment de relaxare într-o carte ușoară și palpitantă. 

Alături de Henry Montague (Monty), din a cărui perspectivă ne este narată întreaga carte, pornim într-o călătorie lungă și distractivă a Continentului, numită și Marele Tur. Tatăl său îl consideră pe Monty un depravat, iar reputația lui a fost pătată de-a lungul anilor datorită bețiilor sale, petrecerilor nesfârșite și a flirturilor nepotrivite atât cu fete, cât și cu băieți. Este timpul pentru schimbarea comportamentului și pentru maturizarea fiului destrăbălat, așa că acest tur este metoda perfectă de a învăța cât mai multe lucruri despre civilizație și comportamentul unui adevărat gentleman. 

Monty pleacă, așadar, într-o călătorie inițiatică în care va trebui să urmeze niște reguli, alături de sora lui, Felicity, și de prietenul său cel mai bun, Percy. Însă Percy nu este doar un prieten. Monty este confuz în legătură cu natura relației pe care o are cu prietenul alături de care a copilărit, însă decide să rămână un laș și să nu strice ceea ce are în momentul de față. 

Însă ceea ce trebuia să fie pentru cei trei un tur al Parisului, Marsilliei, Veneției, Florenței, Romei, Genevei și Veneției devine o fugă nesfârșită pentru a scăpa teferi și nevătămați. Totul ia, însă, o întorsătură neașteptată atunci când Monty începe șirul belelor. Aflându-se la balul de la Versailles, acesta fură din camera ducelui de Bourbon o cutiuță prețioasă, crezând că astfel îi va plăti cu aceeași monedă celui care l-a făcut de râs în fața întregii lumi. 

Ceea ce nu a știut Monty este că în acea cutie se află, de fapt, un lucru mai mult decât prețios, iar ducele ar fi în stare să omoare pentru conținutul ei. Asta duce la fuga de hoții care au încercat să îi jefuiască pe drum și la multe alte situații tensionate, în care singurul care mai poate fi calm și relaxat este Monty.

Ce se află în cutia misterioasă?
Monty și prietenii săi vor putea oare să scape cu viață din complotul în care au intrat?


Henry Montague - Monty este un adolescent de optsprezece ani tare chipeș. Cu o singură privire și cu un zâmbet acompaniat de niște gropițe irezistibile, reușește să cucerească inimile tuturor fetelor și băieților care îl întâlnesc.

Este cel mai isteț și haios personaj despre care am citit vreodată. Nu există posibilitatea să nu-l iubiți. Încă de la primul capitol m-am îndrăgostit de firea lui glumeață și de comportamentul său haotic, de modul în care reușește să găsească o soluție chiar și în cele mai tensionate momente.

Monty înveselește întreaga carte și conferă senzația de prospețime, aerisire, relaxare, ceea ce rar mai întâlnesc la personajele din majoritatea cărților pe care le citesc.

Percy este cel mai bun prieten al lui Monty, singurul sprijin al acestuia și singurul care poate avea parte de iubirea sa nemărginită. Datorită culorii pielii sale, Percy nu este privit cu ochi buni de către societate, așa că rămâne mereu în umbra lui Monty.

Percy este un personaj destul de complex și enigmatic, care îți va lăsa multe semne de întrebare pe parcursul lecturii. Are o boală care, din păcate, trebuie să o ascundă și să trăiască în așa fel încât cei din jurul său să nu plece de lângă el, așa că decide să rămână la un sanatoriu unde își va putea trăi viața fără a fi judecat.

Însă când Monty îi mărturisește sentimentele pe care le are, ceva se aprinde în interiorul lui și singurul scop în viață nu mai este internarea, ci petrecerea restului vieții alături de cel pe care-l credea cel mai bun prieten.

Vor reuși oare să treacă peste tensiunile dintre ei și să dea frâu sentimentelor?
Vor asculta de vocea societății sau vor fi arătați cu degetul pentru orientarea lor sexuală?

Da, recomand cu drag citirea acestui roman. Veți găsi de toate și nu veți putea lăsa cartea jos din mână până la finalul călătoriei. Temele conturate sunt actuale, iar abordarea lor este destul de interesantă. LGBT+, sexismul și rasismul reprezintă câteva dintre problemele secolului al XVIII-lea și, într-adevăr, sunt foarte bine evidențiate de autoare pentru a descrie epoca victoriană a Angliei.

 Achiziționează Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni de Mackenzi Lee de aici.

                                                                                                                           
                                                                                                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu