26 nov. 2017

„Tu” de Caroline Kepnes || Iubirea poate ucide

  

  Titlu original: You
  Autoare: Caroline Kepnes
  Editura: Herg Benet
  Colecția: Passport  
  Nr. de pagini: 464
  Disponibilăaici.
  Rating: ★★★★

Știu că îți va lua o vreme până te vei deschide. Știu că ești o floare, compusă din petale. Dar te vei deschide.

Cartea asta nu a fost deloc ce m-am așteptat. A fost o surpriză plăcută și mă bucur că am avut ocazia să o citesc, mulțumită Editurii Herg Benet. You're the best! 

Maniera în care a fost construită povestea este diferită și asta mi-a plăcut la nebunie. Nu am mai citit până acum un roman scris la persoana a II-a.  „Tu” este ca un fel de scrisoare lungă adresată victimei, pe care știi că nu o va citi niciodată. Este ca o confesiune în care îți expui cele mai întunecate și parșive gânduri pe care le ai. Chiar dacă la început mi se părea totul ciudat și creepy, cartea asta nu m-a lăsat să respir și a fost precum un drog. Voiam mai mult, aveam nevoie de mai mult. Trebuia să știu cum se sfârșește totul.

Nu veți găsi prea mult romantism aici, ci mai degrabă o poveste obsesivă, manipulativă și bolnavă din perspectiva unui psihopat fermecător. Un psihopat care urmărește, studiază și manipulează totul în viața unei tinere femei care are ghinionul de a intra în librăria acestuia. 

Este o lectură înspăimântătoare și ieșită din comun, dar asta m-a captivat cel mai mult. Perspectiva lui Joe ne ajută să aflăm ceea ce se ascunde în mintea lui bolnavă și perversă, să urmărim ce plănuiește, ce ascunde, ceea ce aparențele de multe ori nu arată. Joe este de departe cel mai bun și inteligent psihopat pe care l-am întâlnit vreodată în cărțile thriller. Transformă cele mai banale și întâmplătoare întâlniri în ceva semnificativ și uimitor. Este în stare să ucidă pentru obsesia sa și chiar reușește să facă asta fără a fi descoperit. 

Odată ce Joe și-a găsit un reper  Beck , el se va axa pe fiecare moleculă din ființa acestuia. Găsește diferite metode de a-i invada spațiul personal, de a-i urmări fiecare mișcare și de a manevra totul din jurul ei. Cu toate că este un nebun, m-am atașat cumva de el. Dar cred că de cele mai multe ori eram dezgustată și scârbită de comportamentul lui. Nu aș fi crezut vreodată că m-aș putea conecta cu un personaj precum Joe. 

Cartea asta nu este pentru oricine. Unii dintre voi probabil o veți iubi și veți fi atrași de partea întunecată a minții lui Joe, dar alții o veți urî pentru cât de ciudat și anormal este construit totul. Dar „Tu” este altceva. Este o altă perspectivă, un alt mod de gândire și o altfel de poveste. Un thriller captivant, ciudat și îngrozitor de frumos.

Bine ai venit în mintea lui Joe, unde nimic nu este imposibil!



Totul începe cu momentul în care Guinevere Black intră în librăria unde lucrează Joe Goldberg. Doar o privire i-a trebuit lui Joe ca acesta să devină interesat și obsedat de dânsa. Dacă Beck ar fi știut că librarul cu un zâmbet frumos îi va ruina viața, nu ar fi intrat niciodată în acea librărie. Prea târziu pentru regrete, totuși. 

Joe va deveni un stalker al naibii de priceput. El știe ce face Beck zilnic, știe ce fel de lenjerie poartă și ce fel de prieteni o înconjoară. Iar când va face rost de telefonul ei, orice limite vor dispărea. Trăim într-o epocă în care telefoanele ne controlează pe noi și cu un singur click, oricine poate afla despre tine. Nu mai există intimitate. 

Viața lui Beck reflectă viața oricărui tânăr care se expune pe internet. Și e îngrozitor să te gândești că oricine poate ajunge să fie urmărit și manipulat în viața reală. Cred că Beck este vinovată de tot ceea ce i se va întâmpla. Ea este genul de persoană care i se oferă pe tavă atacatorului. Postând pe rețelele de socializare Facebook, Twitter, Instagram, treaba lui Joe este cu mult ușurată. El știe totul și este atotprezent în viața lui Beck, chiar dacă ea nu știe acest lucru. 

Oricine poate fi o Beck și oricine poate deveni un Joe. Așa că, mare grijă la ce postați pe internet!

Urmărind fiecare mișcare a lui Beck, Joe reușește să se infiltreze în viața ei și să devină un rău necesar. Unde va fi Beck, va fi și Joe, doar că în umbră, urmărind-o. Vor exista și victime colaterale, persoane care au avut ghinionul de a fi apropiațe de victimă. Joe simte amenințarea de a fi părăsit și acționează impulsiv devenind un criminal cu sânge rece. Toate obstacolele trebuie eliminate. Chiar dacă asta înseamnă vieți omenești.

Dar oare până unde va merge Joe și care sunt limitele lui?

Niciunul dintre personajele construite de Caroline Kepnes nu este normal. Și nici nu voiam să fie. Trăim într-o lume în care viciile ne conduc pe noi și asta a reușit autoarea să demonstreze. Că poate construi o poveste cu personaje defecte, distruse și cu prea puține calități.

Joe Goldberg este librarul cu o viață aparent plictisitoare. Pentru cei din jurul său pare a fi un om normal, dar pentru noi, cei care citim, observăm că nimic nu poate fi normal la un asemenea om. 

Discrepanța dintre esență și aparență este foarte bine conturată. Nimeni nu știe ce se ascunde în mintea lui Joe, ce gânduri malefice și revoltătoare are. Ei văd doar ceea ce vrea el să arate: un tip respectabil ce este îndrăgostit de o domnișoară scriitoare. Uneori uitam ce persoană groaznică poate fi Joe și îl simpatizam pentru cât de minunat poate fi, dar apoi totul era ruinat din cauza faptelor sale. 

Este greu să îl descriu pe Joe, pentru că este un personaj diferit de tot ce am întâlnit în literatura contemporană. Dar de un lucru sunt sigură: îl veți îndrăgi pe acest psihopat carismatic. Și îl veți urî în aceeași măsură.

E ceva mai bolnav decât să fotografiezi pe cineva când omul acela doarme?

Guinevere Beck este o scriitoare nonconformistă care nu are o viață deloc perfectă. Nu am putut niciodată să-i înțeleg modul de gândire și cum se poate lăsa folosită de oamenii din jur. Chiar dacă nu am putut pătrunde în mintea ei și am văzut-o doar prin ochii lui Joe, a fost îndeajuns ca să știu ce fel de persoană este Beck. Deși Joe este cel care îi urmărește fiecare pas și devine obsesiv, Beck este vinovată într-un fel de ce i se întâmplă. Își bate joc de toată lumea și se folosește de farmecul ei pentru a-i manipula pe cei din jur. Mi-a fost milă de ce a ajuns. Va putea fi ea înlocuită vreodată de Joe? 
Când deschid ușa, mor. Tu ești aici, în clădirea în care stau, în pantaloni de catifea albastru-pudrat și o mică haină blănoasă. Vrei să intri și asta e periculos. Toate bucățile din tine pe care le-am strâns sunt aici cu mine și tu nu trebuie să le vezi.

Așadar, dacă vreți o lectură anormală, ceva inedit și înfricoșător, vă recomand să încercați acest thriller. 

Sunt sigură că și pe tine te va atrage parte întunecată a poveștii și te va surprinde și uimi ce se va întâmpla la final. 


LECTURĂ PLĂCUTĂ! 😊

                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu